Specialkost

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

I Sverige serveras nära 3 miljoner måltider inom förskola, skola vård och omsorg varje dag. De kostnadsfria och näringsriktiga måltiderna inom förskola, skola och gymnasium ger alla barn och elever, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa och en hållbar utveckling.

Vid behov av specialkost är det viktigt att vi serverar rätt mat.  För specialkost av medicinska skäl krävs också att ett läkarintyg, från läkare med svensk läkarlegitimation, bifogas som bekräftar behovet av specialkost.

Du som fyller i denna anmälan ansvarar för att förnya anmälan när barnet börjar förskolan (eller dagbarnvårdare), förskoleklass samt årskurs 4, 7 och gymnasium, samt att omedelbart lämna in en ny skriftlig anmälan vid andra förändringar i specialkosten under året, till exempel om någon allergi tillkommer eller försvinner. Aktuellt läkarintyg ska då också bifogas.

Vid sjukdom eller ledighet, ring köket före klockan 8:00 för att undvika att specialkost tillagas och slängs.

 

Vi erbjuder följande övriga specialkoster

  •  Vegetarisk kost Innehåller mejeriprodukter och ägg. Ärtor, bönor och linser ingår ofta.
  •  Vegankost Innehåller endast växtbaserade ingredienser. Proteinet i den veganska kosten kommer till stor del från ärtor, bönor och linser. Observera att denna kost inte uppfyller lagkravet om näringsriktig skolmat. Vårdnadshavare ansvarar att komplettera med de vitaminer och mineraler som krävs.
  • Kost utan kött (exempelvis fläsk, nöt, lamm, får, vilt) Fågel och fisk ingår. I denna kost ersätts kötträtter på menyn av ett vegetariskt alternativ.

Övrigt: Här kan du ange om allergin exempelvis är luftburen eller om även ”spår av” måste undvikas. Du kan också informera om behov av annan specialkost av medicinska skäl. Observera att alla behov av specialkost av medicinska skäl skall styrkas av läkarintyg.

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa