Ajourhållning av lägenhetsregistret

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

I denna e-tjänst rapporterar du färdigställda lägenheter och borttagna lägenheter på grund av rivning, ändrad användning eller sammanslagning senast 1 månad efter färdigställandet. Registrera ett ärende per adress.

Vid ombyggnad, rivning, ändrad användning, ändring av lägenhetsfördelningen med mera inträffar det att lägenheter utgår ur lägenhetsregistret. Dessa lägenheter identifieras med befintligt lägenhetsnummer.

Uppgifter om Sveriges bostäder förs in i ett lägenhetsregister. Kommunen ajourhåller registret och samlar in uppgifter från dem som bygger i kommunen. 

Ordförklaring

Färdigställt

Färdigställt anses huset vara när lägenheterna är klara att tas i bruk. Om inflyttning skett i lägenheten redan innan alla byggnadsarbeten är klara ska huset anses färdigställt när inflyttningen sker.

Lägenhetsnummer

Lägenhetsnummer föreslås av fastighetsägaren och beslutas sedan av kommunen. Finns bara en lägenhet på adressen ska inte lägenhetsnummer sättas. 

Lägenhetsnumret består av fyra siffror, varav de två första anger våningsplan och de två sista lägenhetens läge inom våningsplanet. Numreringen av våningsplan börjar med 10 på entréplanet och  fortsätter uppåt med 11, 12 och så vidare. Våningsplanen under entréplan numreras nedåt med 09, 08 och så vidare. Numreringen inom ett våningsplan börjar, när man kommer till våningsplanet nerifrån, med 01 vid den lägenhet som ligger till vänster om trappan och fortsätter medsols det vill säga från vänster till höger.

Huvudprincip lägenhetsnumrering

Bild som visar huvudprincipen för lägenhetsnumrering 

(Bild: Lantmäteriet)

Lägenhetsnummer ska reserveras för lokaler och andra utrymmen på våningsplanet om dessa kan byggas om till lägenheter. Mer om hur lägenhetsnummer sätts finns på Lantmäteriets webbplats,
www.lantmateriet.se.

Rum

Med ett rum avses ett utrymme som har en golvyta av minst sju kvadratmeter och har direkt dagsljus. Som rum räknas inte kök, kokvrå, kokskåp eller hygienutrymme.

Kök

Med ett kök avses ett för matlagning avsett utrymme som har en golvyta av minst sju kvadratmeter (bänkar, skåp och liknande inräknat) och har direkt eller indirekt dagsljus. Som kök räknas även
kokvrå med matrum om utrymmena tillsammans har en golvyta av minst sju kvadratmeter och har direkt eller indirekt dagsljus.

Kokvrå

Med en kokvrå avses ett för matlagning avsett utrymme som har en golvyta mindre än sju kvadratmeter (bänkar, skåp och liknande inräknat), men är så stort att en person kan vistas där. Om utrymmet för matlagning har en golvyta av minst sju kvadratmeter räknas det som kokvrå om det saknar direkt eller indirekt dagsljus.

Kokskåp

Med ett kokskåp avses inredning för matlagning med tillgång till vatten, avlopp och kylskåp. Även så kallad Trinett räknas som kokskåp.

Specialbostad för äldre eller personer med funktionsnedsättning

Med en specialbostad för äldre eller personer med funktionsnedsättning avses en bostad som både är varaktigt förbehållen äldre personer eller personer med funktionsnedsättning och där boendet alltid är förenat med service, stöd och/eller personlig omvårdnad.

Studentbostad

Med studentbostad avses en bostad som är varaktigt förbehållen studerande vid universitet eller högskola.

Övrig specialbostad

Med övrig specialbostad avses annan specialbostad än för äldre eller personer med funktionsnedsättning och studentbostad och som är varaktigt förbehållen vissa väl avgränsade grupper av boende. En sådan bostad är avsedd för temporärt boende och hyrs ut med reducerat besittningsskydd.

Hämta dina företagsuppgifter

I e-tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Läs mer på sidan Så här hämtas dina företagsuppgifter. Du kan också välja att fylla i uppgifter om ditt företag manuellt.

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa